Kokousvinkki 2

Miksi olen tällainen-näkökulma

Valmista perinneruokaa

Valmista jotain perinneruokaa, kuten uunijuustoa, viiliä, karjalanpiirakoita, pettuleipää tai piimävelliä.

RESEPTEJÄ

Uunijuusto

Valmistusaineet

  • 7  dl    vettä
  • 4  dl    Maitojauhetta
  • 2          munaa
  • 1/2  tl suolaa

Voiteluun

  • 1  rkl   Voita

Tarjoiluun

  • vadelmahilloa tai sokeria tai kanelia
  1. Sekoita maitojauhe veteen. Vatkaa munat ja suola. Vatkaa tasaiseksi. Kaada voideltuun 1,5 litran vetoiseen uunivuokaan.
  2. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa, kunnes uunijuusto on hyytynyt ja pinta on kauniin ruskea n. 40 min.
  3. Tarjoa haaleana vadelmahillon tai sokerin ja kanelin kera. (valio.fi)

Karjalanpiirakat

Kuoritaikina:

  • 1½ dl vettä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 3/4 tl suolaa
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja

Täytevaihtoehto 1:

  • 2 ½ dl vettä
  • 2 dl riisiä
  • 7 ½ dl maitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 kananmuna

Täytevaihtoehto 2:

  • 8 dl vettä
  • 2 dl riisiä
  • 2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 10% tai 15%
  • Voiteluun: voita sulatettuna ja vettä
  1. Valmista ensin täyte.
  2. Täytevaihtoehto 1: Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.
  3. Täytevaihtoehto 2: Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää joukkoon (laktoositon) ruokakerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia. Kaada puuro laakeaan astiaan ja kaada tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

Piirakoiden valmistaminen:

  1.  Sekoita  kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
  2.  Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
  3.  Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
  4.  Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
  5.  Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
  6.  Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
  7.  Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
  8.  Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
  9. Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.
  10. Voitele piirakat  sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
  11. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

Pohojalaanen piimävelli

  • 1 l Vettä
  • 1/2 dl Riisiä
  • 1 dl Rusinoita
  • 1/2 dl Juoksevaa hunajaa
  • 4 dl Piimää
  • 4-5 rkl Vehnäjauhoja
  • 1 tl Suolaa
  • 1 dl Sokeria
  • 300 g leipäjuustoa

Keitä riisit pehmeäksi ja lisää rusinat. Kun riisit on kypsiä lisätään mukaan piimä, johon on sekoitettu vehnäjauhot. Keitetään seosta hetki, kunnes se on kiisselimäistä. Maustetaan sokerilla, suolalla ja hunajalla oman maun mukaan.

Lopuksi, kun maku on haluttu, lisätään seokseen palanen leipäjuustoa, muttei keitetä enää.

(Tämon pohojalaanen jäläkiruoka, jotei monet enää tee, mutta son nimestä huolimata hyvää. Mä luulen että Pohojanmaallon melekeen yhtä monenmoosta piimävelliä ku o sitä keittäviä mummiaki. Tämon mun mumman Tuovi Talvitien resepti. martat.fi)

Kalakukko

Kuoritaikina:

  • 6 dl kylmää vettä
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • n. 12 dl ruisjauhoja
  • 100 g pehmeää voita tai margariinia

Täyte:

  • 1 1/2 kg perattua kalaa, esim. muikkuja tai pieniä ahvenia
  • 4 tl suolaa
  • 250 -300 g siansivua viipaleina
  1. Sekoita veden joukkoon suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tiukaksi ruisjauhoilla. Lisää viimeisenä pehmeä rasva.
  2. Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä suureksi soikioksi niin, että taikinalevy on keskeltä reunoja lähes kaksi kertaa paksumpi. Aseta kalat ja lihaviipaleet suolan kanssa kerroksittain keoksi taikinalevyn keskelle. Jätä sianlihaa päällimmäiseksi. Nosta taikinalevyn sivut ja päät tiukaksi paketiksi täytteen päälle. Liimaa saumat kiinni toisiinsa kylmää vettä ja veistä apuna käyttäen.
  3. Pistä kukko paistopussiin ja leikkaa sulkemisen jälkeen pussiin pieni höyryaukko. Nosta kukko uunipellille. Paista kukkoa uunin keskiosassa 175-asteisessa uunissa noin 2 1/2 tuntia ja sitten 100 asteessa noin 3 tuntia. Anna kukon jäähtyä pussissa uunissa. Tarjoa se mielellään lämpimänä voin ja piimän tai maidon kanssa.

(martat.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *